Pełna treść dostępna jest wyłącznie dla subskrybentów

Masz już subskrypcję? Zaloguj się!

Dieta na odporność

Ewa Stępień
Postaw na zdrowie ODC. 3/3

co i jak jeść, aby czuć się nasyconym, a jednocześnie dbać o zdrowie?

Łosoś z brokułami – brzmi apetycznie. Taki obiad dostarczy nam jednak nie tylko doznań smakowych. To doskonałe źródło kwasów omega-3, witamin i innych ważnych składników, które zapewnią odporność i dobre samopoczucie. 

Brakuje ci energii i zapału? Czujesz, że nawet proste zadania cię przerastają? A może często chorujesz? Jeśli tak, to prawdopodobnie nie dostarczasz organizmowi odpowiednich składników odżywczych.

W codziennym zabieganiu nie przykładamy wagi do właściwej diety. I choć jedzenie otacza nas z każdej strony – na półkach supermarketów, ekranie telewizora, łamach kolorowych czasopism – wciąż za mało wiemy o tym, jak się odżywiać, aby lepiej znosić codzienne obciążenia fizyczne i psychiczne.

OSŁABIONE CIAŁO, OSŁABIONY UMYSŁ

Niewłaściwej diecie i w efekcie osłabieniu organizmu nierzadko sprzyja stres. Niektórzy reagują na niego spadkiem apetytu, inni wręcz przeciwnie – przejadają się. Potwierdzają to badania z udziałem pracowników administracji publicznej, prowadzone w Zakładzie Psychologii Zdrowia i Pracy Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi. – Im wyższy poziom stresu odczuwali badani, tym częściej prezentowali niekorzystne nawyki żywieniowe, czy to w postaci jedzenia emocjonalnego, restrykcyjnego, czy też nawykowego przejadania się – komentuje dr Adrianna Potocka, współautorka badań. 

Co więcej, doświadczanie chronicznego stresu sprzyja wydzielaniu tzw. cytokin, czyli czynników prozapalnych. Długotrwały stres wiąże się zatem z występowaniem w organizmie przewlekłego stanu zapalnego. – To może prowadzić do niedożywienia, utraty zapasów składników odżywczych, niedobo...

Pozostałe 80% treści dostępne jest tylko dla subskrybentów.

Kup dostęp

Pozostałe odcinki

Podobne materiały