Ten materiał dostępny jest wyłącznie dla subskrybentów

Masz już subskrypcję? Zaloguj się!

Wpływ diety na libido

Psychodietetyka ODC. 1/9

Jak dieta wpływa na libido i życie seksualne pary?

Katarzyna Zapała

 

Wiele dostępnych danych wskazuje, że seksualność jest jedną z najważniejszych sfer życia człowieka, a także przyczyną wielu ludzkich zmartwień. Dane pokazują, że z powodu zaburzeń seksualnych cierpi około 152 mln mężczyzn na świecie, z czego 35 mln w Europie i 1,5 mln w Polsce. Problem dotyka również kobiety – wedle analiz nawet co drugą kobietę. Najczęściej wymienianymi zaburzeniami są: zaburzenia pożądania, zaburzenia orgazmu, zaburzenia podniecenia, a także zespoły bólowe.

 

Według Słownika języka polskiego: libido jest to „psychiczna chęć do zaspokojenia potrzeby bliskości cielesnej”. Jest to wewnętrzne pragnienie, którego celem jest zaspokojenie potrzeb seksualnych. Seksualność to jeden z podstawowych elementów życia każdego człowieka, obejmuje seks, orientację seksualną, rolę płciową oraz identyfikację, pożądanie, erotyzm, intymność, reprodukcję oraz szeroko pojętą równowagę życiową.

Według raportu Seksualność Polaków 2017 wykazano, iż w ostatnim roku 76% Polaków w wieku 18–49 lat uprawiało seks. W stosunku do 2011 r. wynik ten zmniejszył się o 3%, a także o 10% w porównaniu z wynikiem z 1997 roku. Dane te świadczą o tym, że z roku na rok spada liczba osób uprawiających seks.

Czas trwania stosunku seksualnego w grupie 18–49 lat nie zmienił się od 2005 roku, a jego długość wynosi średnio około 13–15 minut. Za to o 5 minut skróciła się gra wstępna, z 20 minut w 2005 r. do 15 minut w 2017 r.
Aspekt żywieniowy uwikłany w rolę popędu płciowego zarysowany jest w dziejach ludzkości i w kulturze od dawna. Na temat wpływu spożywania poszczególnych produktów czy składników odżywczych istnieje wiele mitów, ludowych przesądów czy udowodnionych faktów, o których warto wiedzieć.
Mirosław Lenart (2017), analizując rolę jedzenia i kobiet w kontekście duchowym, przytacza, iż pokarmy „ciężkie”, czyli mięsne, były przeznaczone dla mężczyzn, natomiast „lekkie” dla kobiet, w związku z powyższym nasze przodkinie praktycznie nie jadły mięsa, ponieważ było ono uznawane za pożywienie, które wzmaga pożądanie. „Powstrzymywanie się od jedzenia miało zatem u kobiet istotne znaczenie w kontekście panowania nad własną seksualnością”.
Mimo iż świadomość żywieniowa znacząco wzrasta, nadal można spotkać się z mitami i twierdzeniami, które nie mają żadnego udowodnionego podłoża.

POTRZEBA ŻYWIENIOWA, POTRZEBA SEKSUALNA

Żywienie odgrywa w życiu ważną rolę – jest to potrzeba fizjologiczna, która musi być zaspakajana, aby organizm był w stanie przeżyć. Podobnie jak potrzeba seksualna znajduje się na pierwszym poziomie, czyli wpisuje się w potrzeby fizjologiczne. Obie powinny być zaspokojone w taki sposób, aby organizm zachował homeostazę. Utrzymywanie na wysokim poziomie jakości seksualnej ma nieodzowny wpływ na jakość naszego życia, niestety problem ten jest często pomijany przez nas samych, lekarzy, a nierzadko objęty tematem tabu, owiany tajemnicą i niezrozumieniem.

Obecne czasy nie sprzyjają zachowaniu szeroko pojętego zdrowia, zmuszają nas do szybkiego życia, „bogatego” w stres, brak snu, a także do spożywania wysoko przetworzonego, ubogo wartościowego jedzenia. To, jak wygląda nasza dieta, w jakie związki odżywcze jest bogata, może definiować i bezpośrednio rzutować na nasz popęd seksualny.

WŁAŚCIWA MASA CIAŁA

Prawidłowa masa ciała wydaje się mieć duży wpływ na libido, jakość i ilość spermy u mężczyzn, a także na czas potrzebny do osiągnięcia pobudzenia i orgazmu. Badania potwierdzają, iż za...

Pozostałe 80% treści dostępne jest tylko dla subskrybentów.

Subskrybuj

Pozostałe odcinki

Podobne materiały